Wat is ijsthee?

Is ijsthee gewoon koude thee? Bijna, maar het is belangrijk om te begrijpen dat de naam ijsthee veel verschillende dingen kan betekenen. 

Om het echt te begrijpen, is het belangrijk om te kijken naar twee dingen. Allereerst de geschiedenis – en ten tweede, hoe het over de hele wereld geserveerd wordt. 

 

Waar is het allemaal begonnen?

Thee wordt al duizenden jaren gedronken, maar we hebben pas ijsthee sinds we in staat waren om ijs te bewaren. 

Vermoedelijk duurde het niet lang nadat ijs een commercieel product werd, voordat mensen gingen experimenteren. Voor zover we weten duikt rond het midden van de 19e eeuw, het eerste recept voor ijsthee op in een kookboek genaamd Housekeeping in Old Virginia.

Maar het echte gloriemoment voor ijsthee kwam op de World’s Fair in St. Louis in 1904. Thee handelaar Richard Blechynden deelde volgens verhalen samples uit van zijn Indiaanse thee, maar niemand wilde het drinken omdat het die dag heel warm was. Niet uit het veld geslagen, besloot Blechynden zijn brouwsel te koelen door het door koude pijpen te gieten. Dit experiment van ijskoude, vers gezette thee was een instant hit. 

Blechyden toerde door het land met zijn idee en deelde onder andere in New York samples uit aan dorstige shoppers. Het duurde dan ook niet lang voordat de verhalen over ijsthee in de Verenigde Staten rondgingen…

 

En toen? 

IJsthee werd echt populair tijdens de drooglegging, toen het werd omarmd als goed alternatief voor alcohol. IJsthee werd enorm populair, niet alleen omdat het heerlijk en verfrissend was, maar vooral omdat je het thuis kon maken. Verschillende combinaties van vers fruit (voornamelijk citroen) en suiker werden toegevoegd aan koude thee om het zoeter te maken. In haar kookboek Southern Cooking uit 1928 schrijft Mevrouw S. R. Dull: “ijsthee moet geserveerd worden met of zonder citroen, een takje munt, een aardbei, kers, schijfje sinaasappel of ananas.”

 

Dus het is ijs, thee en fruit – en dat is het? 

Niet altijd…..we zijn pas net begonnen…

 

Er is een hele wereld aan ijsthee

Een van de beste dingen aan ijsthee is hoe het verandert op basis van waar je bent. NESTEA, biedt vele smaken, maar dat is niets in vergelijking met de gekke en geweldige variates die beschikbaar zijn in de rest van de wereld. Als je op zoek bent naar stempels in je paspoort, hier zijn een aantal plaatsen die je gewoon moet bezoeken: 

 

China

Het is dan wel de legendarische geboortegrond van thee, maar de ijsthee variant begint net pas populair te worden in China. Met zulke rijke thee-soorten en kruiden die zij ter beschikking hebben, hebben de Chinezen niet de gewoonte om hun koude thee the zoeten. In plaats daarvan focussen zij op het simpelweg extraheren van natuurlijke smaken uit de bladeren en kruiden. De Chinezen staan erom bekend om zowel bij zwarte als groene thee oolong en kruiden te gebruiken. 

 

Hong Kong

Yuanyang, gemaakt met twee-derde ijsthee en een-derde ijskoffie, is een instituut in Hong-Kong. Iedereen die het maakt heeft zijn eigen recept. Deze melkachtige mix kan koud geserveerd worden op ijs of warm als ontbijtdrankje. 

 

Japan

De Japanners nemen thee heel serieus. Supermarkten in Japan verkopen ijsthee in bijna elke smaak die je maar kunt bedenken, maar de meest favorieten zijn de ongezoete en pure varianten groene thee en oolong thee. Voor ijsthee liefhebbers is Japan de ultieme vakantiebestemming. 

 

Zuid Korea

Er is geen variant die er bovenuit steekt in Zuid Korea – in feite zijn er zoveel smaken die populair zijn dat het lastig is om ze allemaal te ontdekken. Populaire varianten zijn onder andere mais (oksus cha) en gerst (bori cha) thee met een gezonde, bittere smaak. IJsthee in Zuid Korea wordt gekoeld of op kamertemperatuur geserveerd, maar vrij zelden met ijs. 

 

Thailand

Thailand heeft een aparte benadering van ijsthee. Cha Yen, of Thaise thee, wordt gemaakt met Ceylon thee en melk (koffiemelk, kokosmelk en volle melk zitten er allemaal in). Extra smaak komt uit kruiden zoals kaneel, steranijs, vanille, gemalen tamarinde en kardemon. Deze geven Thaise thee een unieke oranje kleur.

 

India

Je kunt niet praten over Indiaase thee zonder de masala chai te noemen. Deze mix van zwarte thee met aromatische kruiden en specerijen is al eeuwenlang populair in India en is daarom ook de meest favoriete ijsthee. Indiërs maken hun thee erg sterk met een grote schep suiker en kaneel, kardemon, gember en melk voor de smaak. 

 

Europa

De Zwitsers drinken meer ijsthee per hoofd van de bevolking dan elk ander land in Europa. In Europa drinken we niet alleen maar zwarte thee, maar ook groene thee. 

 

Zuid-Amerika

De theecultuur op dit content heeft zich apart van de rest van de wereld ontwikkeld. Yerba mate – een plant uit het Amazone gebied – vormt de basis van de populaire drank mate cocido. Dit kan, net als ijsthee, koud geserveerd worden met fruit om een zoete en verfrissende drank te maken. Perfect voor het warme klimaat in Zuid-Amerika.

 

Verenigde Staten van Amerika

De wereld houdt van ijsthee, maar Amerika brengt die liefde naar een heel andere niveau. Zij hebben een National Iced Tea Day (10 juni) en drinken gemiddeld 11 miljard liter ijsthee per jaar. Amerikaanse ijsthee is heel simpel en klassiek – zwarte thee over ijs, een paar schepjes suiker en veel fruit.

 

 

Wat is zo goed aan thee?

Behalve dat het heerlijk smaak en dat thee-extract het belangrijkste ingrediënt in ijsthee is, heeft het een rijke en bijzondere geschiedenis. Meer informatie hierover lees je hier

 

Wil je meer weten over NESTEA?

Ben jij een fan van ijsthee? Met meer dan 20 smaken beschikbaar in Europa en Canada, is er altijd een NESTEA  IJsthee voor jou.